Interview: Bragi Ólafsson – Ambassadør med humør

Engang var Bragi Ólafsson bassist i Björks band The Sugarcubes. Nu er han en litterær stjerne nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris for sin seneste roman Ambassadøren.
Bragi Ólafsson har rare øjne bag sine runde hornbriller, og der er ingen store armbevægelser, når han fortæller om sit forfatterskab.

Ambassadøren skildrer en islandsk digter, Sturla Jon, der skal til poesifestival i Vilnius som Islands litterære ambassadør. Det er ved første øjekast ikke umiddelbart den mest bestsellerfængende ramme for en roman. Men Ambassadøren er ifølge kritikerne en morsom krimifortælling om en digter, der gerne vil være prosaist, men som afsløres som tyv i Vilnius, og alle familiehemmeligheder blotlægges som i en krimi.

»Jeg ville også være ked af, hvis romanen kun blev opfattet som en kunstnerroman, det er vel ikke særligt positivt?« spørger Bragi Ólafsson.

Den moderne mand
Hovedpersonen Sturla Jon er en midaldrende mand, fraskilt med fem børn, men opfører sig samtidig som en forvokset teenager.

Hvad er det for en særlig manderolle, du vil skildre i din roman?

»Sturla Jon er en moderne anti-helt. Han er uansvarlig og tager sig ikke af sine børn, men tænker mere over, hvordan han kan komme til at skrive prosa frem for poesi. Han har ikke rigtig fundet sig selv endnu. Selv om han jo altså snart er 50 år. Jeg tror, der findes mange af den slags mænd,« siger forfatteren.

Bragi Ólafsson har ikke forsøgt at beskrive en speciel slags mand i sin roman, men har blot beskrevet, hvad han kender fra sig selv og andre.

»Det er svært at træffe beslutninger for mange mænd. Jeg har også følt, at det har været svært at træffe beslutninger. Sturla minder ikke så lidt om mig selv. Han er ganske vist lidt ældre end mig, han har fem børn, hvor jeg har fire børn – jamen, det er svært for den moderne mand.

Den typiske moderne mand kan ikke tåle særligt meget. Vi er så svage,« siger forfatteren.

At finde sig selv
I Ambassadøren skriver hovedpersonen Sturla Jon på en væg i et badeværelse i Vilnius:
»Moren til mine børn har myrdet barnet i deres far.«

Er der noget håb for Sturla, finder han sig selv igen?

»Sturla kommer måske frem til en større forståelse af sig selv mod slutningen af romanen, selv om jeg stadig er bange for, at han er kommet for langt væk hjemmefra. Romanen ender jo faktisk i Minsk, måske er han også rejst for meget ind i sig selv, og det er ikke altid sundt. Men jeg tror egentlig, at min bog beskriver en mand med en ganske almindelig familiesituation. Der findes ikke nogen familier, som ikke har problemer. Der er ikke noget ekstraordinært over bogens familie, selv om den er indviklet og har store hemmeligheder.«

Føler med Björk
Internationalt er Bragi Ólafsson stadig kendt som bassist i Björks band The Sugarcubes, der eksisterede fra 1986 til 1992.

Han har været på turné med bandet i både Europa og USA. Bragi Ólafsson udgav sin første bog i 1986, samtidig med at han fik jobbet som bassist i The Sugarcubes. Og han savner ikke livet som rockstjerne. Han ville ikke kunne holde til det liv i dag med alle turneerne:

»Jeg føler sommetider lidt med Björk, når jeg læser om hende i avisen, hvordan hun skal rejse verden rundt. Det må være hårdt. Jeg er glad for, at jeg helt har helliget mig forfattergerningen nu,« siger Bragi Ólafsson.

Medejer af pladeselskab
Han har stadig tæt kontakt til Björk blandt andet gennem fællesskabet om pladeselskabet Bad Taste, hvor de begge er medejere.

Der er ifølge Bragi Ólafsson stor forskel på at være forfatter og rockmusiker:
»Som rockmusiker bruger man utrolig meget tid på at vente. Man laver ingenting det meste af tiden, når man er på turné. Men som forfatter laver man noget hele tiden. Hvis man ikke lige sidder og skriver, arbejder ens tanker videre. Så man har på en måde aldrig fri,« siger Bragi Ólafsson.

Har Björk læst din bog?

»Ja, det har hun.«

Hvad syntes hun om den?

»Hun kunne godt lide den. Du ved, Björk er en meget humoristisk person,« siger Bragi Ólafsson med et smil.

Artiklen blev bragt i Morgenavisen Jyllands-posten i januar 2008

Blå bog: Bragi Ólafsson
* Født Reykjavik i 1962 og bor der stadig. Gift og har fire børn.
* Har studeret spansk ved Islands universitet og Granada-universitet 1985-1986
* Har spillet bas i Björks band The Sugarcubes. Også medejer af produktionsselskabet Bad Taste.
* Har udgivet fem bøger, hvoraf to nu er oversat til dansk: Kæledyrene (2001) og Ambassadøren (2006).

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s