Interview: Mennesker i et grænseland – Jon Bang Jensen

Han står på molen ved lystbådehavnen i Risskov i et overvældende lys fra vintersolen.
»Det er mærkeligt, når folk går til stranden, at de altid skal helt ned til vandet, helt hen til kanten af havet? Hvorfor gør man egentlig det?« funderer han.

John Bang Jensen er en forfatter, der undrer sig, og som ikke kan lide forstillelse. Han stræber efter enkelhed og gennemsigtighed både i sine digte og noveller – og i livet.

John Bang Jensens nye novellesamling Kystnære områder tager udgangspunkt i kysten omkring Århus, men bevæger sig også længere ud i verden til det krigshærgede Afghanistan. Det sker i noget så sjældent som en moderne dansk krigsnovelle, Hard Rock, der hylder soldaterne for at sætte livet på spil, når nu så få gør det.

Ekspresbrev fra Borum
John Bang Jensen begyndte at skrive digte, mens han gik på HF i Herning i begyndelsen af 1980’erne, men viste ikke sine skriverier til nogen.
»Dengang ville jeg afprøve digtets form. Eksperimentere med sproget. Jeg havde ikke nogen klar forestilling om, at jeg skulle være forfatter.

Jeg flyttede til Århus i 1984 og begyndte at læse på universitetet. Og det var først her, at jeg sendte seks digte til Hvedekorn og Poul Borum. Det var et skud i tågen, jeg havde ingen idé om, hvorvidt de var gode nok til at blive trykt,« fortæller John Bang Jensen.

»Men jeg fik et ekspresbrev dagen efter fra Poul Borum, det eneste ekspresbrev jeg nogensinde har fået. Og heri stod, at han gerne ville trykke mine seks digte. Samtidig ville han invitere mig til et forfattermøde i København.

Det var yderst identitetsskabende for mig som forfatter at få digte optaget i Hvedekorn. Nu havde jeg noget at have mine forfatterdrømme i,« fortæller han.

Altid nysgerrig
I 1988 blev John Bang Jensen optaget på forfatterskolen.

»For mig har det ikke været et bevidst valg at blive forfatter. Det var en interesse, jeg havde. Jeg følte, jeg kunne bruge litteraturen til noget. Jeg kunne undersøge identiteten. Og det er ikke noget, der stopper. Der dukker hele tiden nye spørgsmål op, og det er det vigtigste ved at være forfatter,« fortæller han.

Samtidig er John Bang Jensen en forfatter, der må skrive om mange gange, før ting er klar til offentliggørelse:
»Jeg skal ud af mange vildveje, før jeg når frem til målet og ved, hvad jeg skal,« siger han.

Overraske læserne
Personerne i John Bang Jensens bøger befinder sig ofte i et grænseområde, eksistentielt og konkret. I Kystnære områder har han skrevet novellen Stort selskab om en mand, der planlægger sin egen forsvinden. I en anden historie gælder det en buschauffør, der kører på linje 1 i Århus, hvor der sker det mystiske, at han som i et syn ser den samme kvinde hver gang, han passerer et bestemt sted på ruten.

»Jeg vil gerne overraske læserne, og der skal ske noget uventet, men jeg forsøger at lade det ualmindelige ske på baggrund af det almindelige. Der skal ingen fortolkning med – jeg ønsker at lade det uvirkelige stå rent, så den realistiske ramme ikke bliver sprængt,« forklarer John Bang Jensen.

Alene på havnen
John Bang Jensen er opvokset i Vestjylland, men rejste faktisk til Århus for at være anonym.

»Jeg kommer fra en lille stationsby, hvor alle kender alle. Det var selvfølgelig en omvæltning at flytte til Århus, men det er jo en fredelig og fordragelig by,« siger John Bang Jensen.

Et vue ud over Århus Havn afslører, at forfatteren bor i en by, der er under enorm forvandling.

De havnearealer, der grænser op til Århus by i nord, skal inddrages til beboelse, en helt ny bydel er på vej, men havnen har aldrig været så tom, og containerne er på vej væk.
»Jeg har altid været fascineret af havne, som jo egentlig er en hel by uden mennesker. Der er gader, gadebelysning, huse, fortove, osv. Men der bor ingen. Så hvis man har lyst til at føle sig som Palle-alene-i-verden, kan man bare gå en tur på havnen. Det er et alene-sted,« siger John Bang Jensen.

»I mit forfatterskab er jeg nok mest interesseret i ensomme eksistenser.«

Artiklen har været bragt i Morgenavisen Jyllands-Posten februar 2008: https://jyllands-posten.dk/protected/premium/kultur/ECE3930274/Mennesker-i-et-gr%C3%A6nseland/

Fakta: Blå Bog
Fakta: John Bang Jensen
* Født i 1964 i Vildbjerg i Vestjylland.
* Cand. phil. i litteraturhistorie fra Aarhus Universitet 1996.
* Elev på Forfatterskolen 1988-1990.
* Debut i tidsskriftet Hvedekorn nr. 4, 1986.
Udgivelser:
* Det meste er sandt, digte, 1991
* En verden til forskel, digte, 1996
* Tusind meter til lykken – Hvad man bør vide om
cykelløb og Tour de France, fagbog, 1997
* Boks – Nitten historier, kortprosa, 2002
* Kystnære områder, noveller, 2007
Alle udgivelser på Borgens Forlag

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s