“Intimus” er fornem romankunst fra forfatteren bag Arne Dahl-krimierne. Uforudsigelig og spændende med et stort litterært vingefang

Den svenske forfatter og litteraturkritiker Jan Arnald er nok bedre kendt som forfatteren bag Arne Dahl-krimierne. Men han har også et spændende, men noget mindre forfatterskab under eget navn. I sin seneste roman, “Intimus”, giver Jan Arnald en litterær oplevelse, der spiller på alle romankunstens tangenter.

Vi møder hovedpersonen Mirra, der sidder med sin mand R på en fertilitetsklinik efter endnu et mislykket graviditetsforsøg. Umiddelbart er det en velkendt og smertelig situation, der imidlertid viser sig have en langt mere traumatisk grund.

Mirra har en hemmelighed. Hun fødte et barn for 20 år siden ved kejsersnit, og det har ødelagt hendes æggestokke. Ægteparrets bestræbelse på at gøre Mirra gravid har således hele tiden været omsonst. Ægtemanden R forsvinder naturligvis rasende ud ad døren, da han endelig får det at vide.

Samme dag får Mirra ved et sært tilfælde kontakt via et chatroom med ungdoms-kæresten Ferry. Hun mødte ham oprindeligt i Australien, da hun som teenager blev sendt til den anden side af jordkloden af sin far, fordi hun levede et mere eller mindre promiskuøst liv i Sverige.

Ungdomskæresten er nøglen til gåden i Mirras liv, men ikke på nogen let og forudsigelig måde – uden her at afsløre mere. Vi rejser med Mirra tilbage til Australien, gennem mange bevidsthedsmæssige døre for blot at nå til nogen klarhed, vi springer på kryds og tværs af historien og inddrager både Freud, kristendom, nazistisk racelære, astronomi og meget mere.

“Intimus” er en hybrid mellem mange forskellige romangenrer og idéer, men fællesnævneren er dog, at romanen er en spændende psykologisk thriller skrevet med en sublim uigennemskuelighed. Den er en sand tåge af mærkelige både historiske og psykologiske sammenhænge, hvor forfatteren holder læseren hen i antydningen og omridset for først til sidst at lade lidt af tågen lette for en større forståelse. Dog ikke som et plat regnestykke, der går op.

Simpel er romanen nemlig ikke, og det er ikke nogen lige ud ad landevejen realistisk roman. “Intimus? fortæller om menneskelige traumers uhåndgribelighed og den svære psykologiske fortolkning og bearbejdning af disse traumer. Den skildrer den infernalske mellemsituation mellem drøm og virkelighed, når erindringen om de traumatiske hændelser skal kortlægges.

“Intimus” er malet med en fin og storslået ordpensel, der giver både gnist og gys. En pensel, der vil alt og det hele så meget, at det næsten kan kamme over, og de smukke tågebilleder forplumres. Men indtrykket bliver siddende – i en fin oversættelse.

Jan Arnald: Intimus. Oversat af Sara Arnald. 277 sider. 299 kroner. Modtryk.

Oprindeligt trykt i Kristeligt Dagblad 11. dec. 2010